TİCARİ İŞLETME VE ŞİRKETLER HUKUKU
Ticari iÅŸletme, esnaf iÅŸletmesi için öngörülen sınırı aÅŸan düzeyde gelir saÄŸlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız olarak yürütüldüÄŸü iÅŸletmedir.
Ticari iÅŸletme hukuku (commercial law, droit commercial) kiÅŸilerin ticari nitelikte olan iliÅŸkilerinin düzenlendiÄŸi hukuk kurallarının tümüdür. Ticaret hukuku, borçlar hukuku ve medeni hukukla yakından iliÅŸkili bir hukuk dalıdır. Medeni hukuk ve borçlar hukukunda ÅŸahısların ticari kapsamda deÄŸerlendirilemeyecek iliÅŸkilerini düzenlemektedir. Ticaret hukuku ise aynı ÅŸahısların ticari olan iliÅŸkilerini düzenler. Burada ''ÅŸahıs'', gerçek ve tüzel kiÅŸiler olarak ikiye ayrılmaktadır. Gerçek kiÅŸi doÄŸumdan itibaren saÄŸlıklı olması ÅŸartıyla ölümüne kadar geçen süredeki bireydir. Tüzel kiÅŸi ise gerçekte kiÅŸilik sahibi olmayan ancak kiÅŸilik sahibi olduÄŸu varsayılan kiÅŸi veya mal topluluklarıdır. Türkiye’de ticaret hukukundaki kurallar Türk Ticaret Kanunu ile düzenlenmiÅŸtir.
Ticaret hukuku oldukça kapsamlı bir hukuk dalıdır. Kendi içerisinde 5 ana dal olarak; ticari iÅŸletme hukuku, ÅŸirketler hukuku, kıymetli evrak hukuku, deniz ticareti hukuku ve sigorta hukuku bölümlerine ayrılmaktadır.
Türk Ticaret Kanunu’nun 12. maddesine göre “Bir ticari iÅŸletmeyi kısmen de olsa, kendi adına iÅŸleten kiÅŸiye tacir denmektedir.” İşte ticari iÅŸletme hukuku, ticari iÅŸletmeyi ve tacirin faaliyetlerini düzenleyen hukuk dalıdır.
Åžirket, iki ya da daha fazla kiÅŸinin iktisadi bir amaç için, emek ve mallarını yaptıkları bir sözleÅŸmeyle birleÅŸtirmek suretiyle oluÅŸturdukları bir topluluktur. Ticaret kanunumuzda, beÅŸ ticaret ÅŸirketi türü öngörülmüÅŸtür. Bunlar ÅŸu ÅŸekildedir; kolektif ÅŸirket, komandit ÅŸirket, anonim ÅŸirket, limited ÅŸirket ve kooperatif ÅŸirkettir. İşte ÅŸirketler hukuku, bu ÅŸirketlerin kuruluÅŸunu, iÅŸleyiÅŸini, ortakların hak ve borçlarını ve sona ermelerini düzenleyen hukuk kurallarından oluÅŸmaktadır. Yeni TTK’ya göre tek kiÅŸinin de limited ÅŸirket kurması mümkündür.
Ticari iÅŸletme hukukunda ticari iÅŸletme, ticari iÅŸletmenin kuruluÅŸu, yapısı, devri, rehin, ticari iÅŸ, tacir, tacir olmanın hükümleri, ticaret sicili, ticari defterler, ticari mümessil, acente, komisyoncu, tellal, cari hesap, haksız rekabet, ticaret unvanı, marka, vb. gibi konular ele alınmaktadır. Ticari iÅŸletmeniz ile ilgili sorunların hukuki boyutta çözümü için iletiÅŸim bilgilerimiz aÅŸağıda yer almaktadır.
İş hukuku, işçi ve işveren ilişkilerini düzenleyen; haklı fesih, kıdem-ihbar tazminatı, fazla mesai, işe iade, hizmet tespiti gibi pek çok konuda işçilerin ve işverenlerin haklarını güvence altına alan kapsamlı bir hukuk dalıdır.
İNCELEİcra ve İflas Hukuku, borçların devlet eliyle tahsilini sağlayan ve alacaklı ile borçlu arasındaki menfaati dengeleyen; ilamlı-ilamsız takip, iflas, rehinin paraya çevrilmesi ve ihtiyati haciz gibi yolları kapsayan bir hukuk dalıdır.
İNCELEVergi hukuku; bireylerin ve kurumların devlete karşı mali yükümlülüklerini düzenleyen, vergi tahsilatı, uyuşmazlık çözümü ve cezai yaptırımları kapsayan kamu hukuku dalıdır.
İNCELE